L’ambient de les construccions és com un laboratori de joc: per crear, per innovar, per imaginar, per decidir, per organitzar, per descobrir, per analitzar, per compartir, per construir, per destruir, en definitiva , per jugar!
Les propostes de joc es presenten en dues taules baixes. Necessitem que el joc estigui contingut, és per això que el presentem en dues plataformes que per elles mateixes ja delimiten l’espai de joc. Alhora tenen disponibles en armaris altres objectes i personatges per engrandir el joc que estan fent, afegint al propi joc de construció, el joc simbòlic i amb ell la creació dels seus mini mons. Són una provocació, una invitació per a posar-se a jugar de forma oberta important el procés que fa l’infant per aconseguir allò que ell mateix s’ha proposat. La presentació té tres ingredients que considerem imprescindibles : l’ordre , l’estètica i la varietat de peces soltes.
Les peces soltes ofereixen possibilitats ilimitades per jugar creant. Les educadores abans hem de pensar què estarà a l’abast dels infants i què estarà disponible: des dels contenidors (llauna? coco?, cistell?, estoreta?…) , el tamany de les peces soltes ( massa grans? massa petites?…), el color ( tots els colors? degradats? només un? dos?…), la varietat ( de fusta? de metall? de roba? de pedra? …), el nombre de peces ( poques? moltes? …), la interacció que poden tenir les peces soltes entre ells ( s’apilen? passen? hi caben dins de ?….), els personatges ( animals? quins? nins? quants? iguals? …), per crear un joc que afavoreixi la creativitat, la capacitat de pensar i resoldre els problemes per si mateix.
“Una bona joguina és aquella que, sense ser res en concret, ho pot ser tot”
Francesco Tonucci