Hàbits després de dinar

Els hàbits i les rutines són importants per als infants, tant per situar-los en el dia a dia com en la seva conquesta cap a l’autonomia. Poc a poc, la mainada va sabent en quin moment del dia es troben , si falta poc per que arribin les famílies a buscar-los, si va arribant l’hora de dinar, si es van a preparar per anar descansar… Això ho aconsegueixen amb la repetició diària dels mateixos hàbits.

Quan les criatures van acabant de dinar s’aixequen de la taula, es treuen el pitet i el van a guardar cadascú a la seva motxilla. Segons el moment evolutiu en que es trobi cada infant, la mestra l’acompanyarà físicament fins que amb la repetició diària sigui ell qui reconegui la seva motxilla, l’obri i el guardi per ell sol. Després es rentaran les mans i les cares que s’han embrutat dinant. La pica està a l’alçada de la mainada de manera que puguin arribar perfectament a l’aigua. Des del moment en que els infants es mantenen dempeus es renten a la pica. La mestra situada a l’alçada de la criatura primer els posarà els sabó, fregarà conjuntament amb l’infant les mans acompanyant-se de l’explicació del que estan fent, d’una cançó, de la temperatura de l’aigua, de les sensacions… en definitiva posant paraules allò que està passant. Cada infant fa el seu procés al seu ritme, cada cop són més autònoms, fins a arribar a rentar-se pràcticament sols, a posar-se el sabó, a eixugar-se amb el paper situat al seu abast i llençar-lo a la paperera.

Un cop netes i nets, es preparen per anar a dormir. Canviem bolquers al taulell o dempeus segons el moment evolutiu de cada infant. Altres fan pipis al wàter o a la gibrella, qui estigui en aquest punt en el procés de control d’esfínters. Després, els infants es van traient les sabates, els pantalons i la dessuadora per dormir més còmodes. Als grups de grans són els infants els qui endrecen la roba i les sabates en uns bucs personalitzats.

Aquest curs les estances de grans dormen a dos espais: un grup al dormitori i l’altre a l’estança. Els grups els fa la mestra atenent a diferents criteris, qui té més necessitat de són o qui es sol despertar abans per exemple. Els grups es poden modificar en funció de les necessitats i els processos que van fent durant el curs.

Ara ja és hora de que qui ho necessiti agafi el seu xumet, do-doo, nino o objecte de transició amb casa seva… i a descansar!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s